Drage stranke, obveščamo vas, da bomo do nedelje, 5. maja 2024, odsotni zaradi prazničnih dni. Vsa vaša naročila, oddana do torka, 30. aprila 2024 do 13:00 ure, bomo predali pošti še isti dan. Naročila, ki bodo oddana kasneje, bomo predali pošti v ponedeljek, 6. maja 2024. Vabimo vas, da ne zamudite priložnosti in pravočasno oddate vaše naročilo. Hvala za razumevanje. :) vaš Bomerx 

3 načini za zmanjšanje hiperpigmentacij!

3 načini za zmanjšanje hiperpigmentacij!

Proces odpravljanja hiperpigmentacij je lahko kompleksen in dolgotrajen, zato je zelo pomembno, da razumemo ozadje temnih madežev in kako nastanejo, da se lahko stvari lotimo na učinkovit in pravilen način! Temnih madežev, zlasti brazgotin po aknah, se je težko znebiti in če ne uporabljate zaščitnega faktorja SPF (več o tem v nadaljevanju), se lahko dejansko še poslabšajo. Na srečo poleg vitamina C obstaja več sestavin, ki lahko pomagajo pri zdravljenju (in odpravljanju) neenakomernosti na različnih tipih kože.


Zakaj dobite hiperpigmentacije?

Po definiciji hiper, kar pomeni "več", in pigmentacija (melanin in barva, ki se kaže v različnih odtenkih kože) nastane zaradi prekomernega proizvajanja melanina v koži s strani melanocitov. To "prekomerno aktivnost" lahko sprožijo različne stvari, kot so hormonske spremembe (nosečnost), izpostavljenost soncu, akne ali grobi izdelki in/ali kemikalije.

Hiperpigmentacija je tudi izraz, ki zajema povnetno hiperpigmentacijo kot tudi povnetni eritem, medicinski izraz za oteklino. Če se sklicujete na Fitzpatrickovo lestvico, se običajno pri tistih, ki imajo tip kože od 1 do 3, najprej pojavi eritem, ki se bo, če ga ne boste ustrezno zdravili (oziroma ne boste zmanjšali otekline), najverjetneje spremenil v temno pego ali povnetno hiperpigmentacijo.

Temnejši toni kože (Fitzpatrickovi tipi kože od 4 do 6) se zaradi večjega števila prisotnih melanocitov pogosto spopadajo s povnetnimi hiperpigmentacijami. Zakaj? Ko je delovanje celic, ki proizvajajo pigment, moteno, začnejo proizvajati presežek pigmenta, zaradi česar nastanejo temna območja, tako velika kot majhna.

Ne glede na to, kje na Fitzpatrickovi lestvici se nahajate, so protivnetne kozmetične sestavine pomembne, saj čim manj vnetij ali poškodb koža doživi na začetku, tem manjša je verjetnost, da se bodo kasneje spremenile v temne lise. Kožne težave, kot so akne, po navadi sprožijo nastanek brazgotin in posledično globlje kot je pigment, težje ga je odpraviti.


Zaščita pred soncem je nujna

Saj poznate pregovor: "Bolje preventiva kot kurativa"? Dodajte četrt čajne žličke kreme za zaščito pred soncem zjutraj v svojo rutino nege kože, kar naredi bistveno razliko. Sonce je glavni krivec za nastanek starostnih peg in opeklin, vaše trenutne temne lise (in neenakomeren ten) pa se lahko z izpostavljenostjo soncu dejansko še poslabšajo.

Zato si zapomnite tole: O hiperpigmentacijah ne moremo govoriti, ne da bi govorili o zaščiti kože pred soncem!

Izdelki za zaščito kože pred soncem, pomagajo blokirati ali absorbirati škodljive UV žarke. Poskrbite za širok spekter zaščite pred soncem z najmanj faktorjem SPF 30. Ne glede na vašo starost je zdaj pravi čas, da v vsakodnevno rutino vključite zaščitni faktor SPF. Vaša koža vam bo za to hvaležna.


Sestavine, v katere verjamemo

Ko iščete izdelke, ki bodo zares naredili razliko pri odpravljanju hiperpigmentacij, najprej razmislite o teh treh učinkih: posvetlitev, pomiritev in piling. Nato izberite enega izmed teh učinkov in poiščite aktivne kozmetične sestavine, ki so namenjene opravljanju tega dela.

Če želite doseči učinke posvetljevanja, poiščite aktivne snovi, ki se osredotočajo na izenačitev tona kože in povrnitev naravnega sijaj. Tu pridejo v poštev sestavine, kot so niacinamid, azelaična kislina, kojična kislina, arbutin in kurkuma. Vitamin C je še en močan lokalni antioksidant, ki pomaga preprečevati prostim radikalom, da bi povzročili oksidativno škodo na koži (ki lahko med drugim povzroči gube in neenakomoerno polt).

Za blagodejne učinke se odločite za protivnetne sestavine, ki pomagajo zmanjšati rdečico, blažijo draženje ter zmanjšujejo srbečico kože. Občutljivost, rdečica in razdraženost se lahko pojavijo, kadar je zaščitna funkcija kože oslabljena zaradi notranjih ali zunanjih dejavnikov. Ne glede na to, kaj drugega se dogaja na koži (izbruhi, pigmentacija, znaki staranja), je potrebno najprej zdraviti vnetje, da bo koža posledično prenesla druge oblike tretmajev. V poštev pridejo pomirjevalne sestavine, kot so alantoin, bisabolol, izvleček azijskega vodnega popnjaka (centelle asiatice), kurkumin, izvleček zelenega čaja, pantenol ter izvleček vrbovca.

S pilingom želimo spodbuditi obnovo celic za bolj svež videz polti (slovo od odmrlih kožnih celic). Uporabite izdelke s sestavinami, kot so mlečna kislina, retinol, salicilna kislina, glikolna kislina in encimi, vendar z njihovo uporabo ne pretiravajte. Uporaba hidroksi kislin in encimov bo pomagala odstraniti pigmentne celice in spodbudila obnavljanje za bolj enakomeren in sijoč videz. Če piling kombinirate z izdelki, ki zmanjšujejo hiperpigmentacije, bodo rezultati še hitrejši.

Ne pozabite, da s pilingom na površje ''prikličete'' novo, svežo kožo. Če nenehno odstranjujete stare kožne celice (s pretirano uporabo pilinga), koža nima časa, da bi se zaščitila in pozdravila - in, uganili ste, to lahko privede do pigmentacij. Poskrbite za ravnovesje, ki je učinkovito, vendar ne preveč agresivno. In seveda ne odlašajte z nanosom zaščitnega faktorja SPF.


Naša priporočila - izdelki za odpravljanje hiperpigmentacij

Pomiritev kože

Ampule – aktivni koncentrat z beta-glukani za intenzivno pomiritev kože - DR BABOR POWER SERUM AMPOULES BETA-GLUCAN, 7 x 2 ML

Posvetlitev kože

Posvetlitvena korekcijska krema - LUMINANT CREAM, 60 ML

Piling (+ posvetlitev)

Piling blazinice prepojene z laktično kislino in encimi - DYNAMIC RESURFACING FACIAL PADS, 60 PK

SPF zaščitna krema

Aktivna lahka dnevna krema s SPF 30, ki preprečuje nastanek hiperpigmentacij - DR BABOR REFINE AGE SPOT PROTECTOR SPF30, 50 ML

 

Morda bi vas zanimalo

Woman in dress with flowers

Prijavite se na naše e-novice

in nikoli ne zamudite ugodnih ponudb

PRIJAVITE SE NA E-NOVICE IN PRIDOBITE 20 % POPUST

Z našimi e-novicami boste vedno med prvimi seznanjeni z našimi popusti, novostmi in trendi v kozmetiki.

 

ŽELIŠ POPUST?

Ob prvi prijavi vam podarjamo 20 % popust.