MELAZMA in SONČNE PEGE

MELAZMA in SONČNE PEGE

RAZUMEVANJE IN OBRAVNAVANJE HIPERPIGMENTACIJE

 

Ko se starate, je večja verjetnost, da boste razvili pigmentne spremembe na koži, med drugim zaradi izpostavljenosti soncu, hormonov ali genetskih dejavnikov. Pigmentne spremembe kože na obrazu so lahko še posebej moteče zaradi vpliva na vaš videz, lahko se pojavijo kjerkoli na telesu.

Dva pogosta stanja hiperpigmentacije sta melazma in sončne pege. Toda kaj so ta nadležna kožna stanja in kaj lahko storite če se razvijejo?

V nadaljevanju bloga o razlikah med melazmo in sončnimi pegami ter kako jih preprečiti in izboljšati stanje le teh.

"Rjave lise so sprememba metabolizma in fiziologije kože. Proizvodnja melanina se aktivira z umetno in naravno svetlobo, zato moramo kožo nenehno ščititi z visoko SPF zaščito."

(Monica Poli, [ comfort zone] vodja znanosti in tehnologije o koži.)

KAJ JE MELAZMA?

Melazma nima enega posebnega vzroka – namesto tega je posledica kombinacije genetike, hormonskih sprememb in izpostavljenosti soncu. Večja je verjetnost, da boste razvili melazmo, če imate temnejšo kožo ali ste noseči. Pravzaprav se melazma včasih imenuje "maska ​​ali nosečnost", ker je pri nosečnicah veliko večja verjetnost, da jo razvijejo kot pri ne-nosečih posameznikih.

Melazma se lahko razvije v najbolj zunanji plasti kože (povrhnjica) ali v srednji plasti kože (dermis). Lahko je prisoten tudi v obeh slojih kože. Na splošno se epidermalna melazma najbolje odzove na tretiranje, medtem ko se dermalna melazma običajno ne odziva dobro na izboljšanja stanja.

Temne lise na koži nastanejo zaradi povečanega razvoja pigmenta melanina, ki obarva vašo kožo. Pri ljudeh z melazmo se razvoj melanina poveča zaradi sprememb v celicah zaradi sončne svetlobe in hormonov, ki spodbujajo razvoj melanina.

Melazma ni boleča ali srbeča in ne poveča vaše verjetnosti za kožnega raka. Vendar pa mnogi iščejo rešitev melazme zaradi vpliva, ki ga ima na njihov videz. Melazma velja za kronično stanje, ker lahko pri nekaterih posameznikih traja več mesecev ali let.

KAJ SO SONČNE PEGE?

Sončne pege, imenovane tudi starostne pege so stanje kože, ki nastane zaradi prekomerne izpostavljenosti soncu. Pogosteje so pri starejših ljudeh, od tod tudi poimenovanje »starostne pege«, vendar se lahko razvijejo pri mlajših ljudeh, če ne uporabljajo ustrezne zaščite pred soncem.

Za razliko od sončnih opeklin, ki se pojavijo takoj po prekomerni izpostavljenosti soncu, se sončne pege sčasoma razvijajo počasi in se na koži morda ne pojavijo več let. Zato je pomembno, da kožo vsak dan zaščitite pred soncem. Vsakodnevna uporaba kreme za sončenje je naložba v vašo kožo!

Medtem ko je melazma najpogostejša na obrazu, se sončne pege lahko pojavijo na katerem koli delu telesa, ki je veliko izpostavljen soncu, vključno z obrazom in rokami. Na zgornji plasti kože se pojavijo sončne pege.

Čeprav so sončne pege lahko videti kot pege, po koncu izpostavljenosti soncu ne zbledijo naravno kot pege. Vendar pa obstaja nekaj dobrih novic – posamezniki, ki trpijo zaradi sončnih peg, lahko dobijo dermatološko zdravljenje, da jih posvetlijo ali odstranijo.

Sončne pege niso neprijetne ali nevarne, vendar kažejo, da je bila vaša koža prekomerno izpostavljena soncu, kar lahko poveča verjetnost za nastanek kožnega raka. Poleg tega, ker so sončne pege podobne nekaterim vrstam kožnega raka, je dobro, da jih, ko se pojavijo, oceni dermatolog.

RAZLIKA MED MELAZMO in SONČNIMI PEGAMI

Melazma in sončne pege se pojavljajo kot nenavadno temne lise kože.

Razlika je v tem, da melazma:

  • Pojavi se samo na obrazu.
  • Lahko je posledica različnih dejavnikov, vključno z genetiko, hormoni in izpostavljenostjo soncu.
  • Lahko je prisoten v več plasteh kože.

Sončne pege:

  • Lahko so kjerkoli na telesu.
  • So posledica izpostavljenosti soncu.
  • Prisotni so le v najbolj zunanji plasti kože.

ODPRAVLJANJE MELAZME in SONČNIH PEG

Tretiranje melazme in sončnih peg je podobno, čeprav je zdravljenje sončnih peg veliko bolj učinkovito kot zdravljenje melazme. Ker se melazma pojavlja v globljih plasteh kože, jo je težje odstraniti. Poleg tega, ker se melazma tvori deloma zaradi hormonskih in genetskih dejavnikov, je njeno izkoreninjenje manj preprosto kot ravnanje s sončnimi pegami.

Odpravljanje melazme

Dermatologi pogosto priporočajo kombinacijo več različnih načinov zdravljenja melazme, saj tisto, kar deluje za eno osebo, morda ne bo delovalo dobro za drugo. Pri vsakem zdravljenju hiperpigmentacije je potrebna posebna previdnost, da se preprečijo neželeni učinki zdravljenja, kot so izpuščaji ali rdečina.

Tipično zdravljenje prve izbire za melazmo bi vključevalo lokalno uporabo kreme ali raztopine hidroksikinona. Medtem ko so kreme z nizko koncentracijo hidroksikinona na voljo v prosti prodaji, je za izdelke z višjo koncentracijo potreben recept dermatologa.

Lokalni serum z vitaminom C lahko pomaga zmanjšati temne lise in odpravi bledo kožo, zato je lahko serum z vitaminom C koristen za ljudi z melazmo.

Comfort Zone – Skin Regimen Vitamin C Booster osvetli pusto kožo z naravnimi in veganskimi sestavinami. Izboljša videz temnih madežev in neenakomernega tona kože. Vsekakor vredno dodati vaši dnevni negovalni rutini.

Izkazalo se je, da lokalni retinoidi upočasnijo proizvodnjo melanina in povečajo prepustnost kože, zaradi česar bi bila vsa zdravljenja melazme učinkovitejša. Zaradi tega lahko ojačevalec retinola dobro deluje pri odpravljanju melazme. Lokalni retinoidi se razlikujejo glede na moč, zato lahko vaš dermatolog, odvisno od resnosti vaše melazme, priporoči retinoid medicinske kakovosti ali retinoid brez recepta. Retinolov ne morejo uporabljati nosečnice.

Comfort Zone, Skin Regimen Retinol Booster vidno izenači ten kože, hkrati pa zmanjša videz gub in drobnih linij.

Če ti postopki ne uspejo odpraviti prisotnosti melazme, lahko nekateri dermatologi priporočijo kemični piling ali frakcijsko lasersko zdravljenje. Ti tretmaji delujejo s pilingom kože, ki lahko odstrani plast kože, ki vsebuje odvečno pigmentacijo. Lahko pa povzročijo brazgotinjenje ali hiperpigmentacijo po posegu, zato se uporabljajo le v skrajnih primerih.

Odpravljanje sončnih peg

Sončne pege je običajno lažje zdraviti kot melazmo. Ker sončne pege prizadenejo le najbolj zunanjo plast vaše kože.

SUBLIME SKIN CORRECTOR Comfort Zone je klinično testiran in nežno zdravi sončne pege, tako da lušči občutljivo kožo in zmanjša pigmentacijo.

Če je za zmanjšanje prisotnosti sončnih peg potrebno intenzivnejši poseg v kožo, lahko dermatologi priporočijo kemični piling, frakcijsko lasersko zdravljenje ali dermabrazijo. Vse te postopke je mogoče opraviti ambulantno v dermatološki ordinaciji.

Kemični piling odstrani zgornje plasti kože. Pri nekaterih bolnikih lahko povzročijo rdečico in trajne brazgotine.

Za nežnejši piling poskusite s SUBLIME SKIN MICROPEEL LOTION Comfort Zone za luščenje kože in zmanjšanje neenakomernega tona. Ta izdelek zagotavlja stalne rezultate, hkrati pa optimizira kožo za dodatne tretmaje.

PRIPOROČILA DERMATOLOGA ZA PREPREČEVANJE MELAZME IN SONČNIH PEG

Na žalost je najboljši način za ohranjanje sijoče in mladostne kože, preprečevanje hiperpigmentacijskih stanj. Čeprav je zlasti melazma posledica kombinacije dejavnikov, obstaja nekaj najboljših praks, ki jih dermatologi priporočajo za preprečevanje njenega razvoja.

V prvi vrsti je treba čim bolj omejiti izpostavljenost soncu. Če ste na soncu, nosite dolge hlače, dolge rokave in po možnosti klobuk, ki pokriva vaš obraz in vrat.

Poleg tega je dnevna krema za sončenje nujna – in ne samo za vaš obraz.

Uporaba solarijev je velik dejavnik tveganja za nastanek sončnih peg in melazme. Čeprav se morda zdi, da ne vpliva na zdravje vaše kože, se lahko sončne pege razvijejo leta po uporabi solarija.

Pri nekaterih bolnikih se melazma pojavi zaradi njihove hormonske sestave, zato je dobro, da se izogibate uporabi peroralnih kontracepcijskih tablet, če imate melazmo v družini. Vsako hormonsko zdravljenje, ki vključuje estrogen, bo povečalo vaše tveganje za razvoj melazme.

 

Objavljeno: 8. april 2022

https://world.comfortzoneskin.com/

Morda bi vas zanimalo

Woman in dress with flowers

Prijavite se na naše e-novice

in nikoli ne zamudite ugodnih ponudb