Kaj morate vedeti o hiperpigmentacijah?

Kaj morate vedeti o hiperpigmentacijah?

Hiperpigmentacija imenovana tudi neenakomerna pigmentacija kože je zelo pogosto kožno stanje, ki se kaže v obliki temnejših lis in madežev. Pojavi se na določenih predelih kože zaradi prekomerne proizvodnje melanina v melanocitih. Melanin nastaja v procesu, imenovanem melanogeneza.

Melanocitne celice proizvajajo dve vrsti pigmenta melanina, eumelanin (črni ali rjavi) in feomelanin (rumeno rdečkast), ki sta odgovorna za barvo kože, las in oči pri človeku. Hiperpigmentacijo kože lahko povzročajo izpostavljenost soncu, hormonsko neravnovesje, poškodbe in vnetja kože itd.

Ločimo več vrst hiperpigmentacij, in sicer melzama, postvnetna hiperpigmentacija in starostne pege.

Starostne pege (solarni lentigi)

Rjave lise na koži so znamenja staranja. Pojavljajo se na predelih kože, ki so izpostavljeni sončni svetlobi to so predvsem obraz, vrat, dekolte in prsni koš, roke in pleša pri moških. Starostne pege se med seboj razlikujejo po obliki, obsegu in barvi.

Melazma (kloazma)

Pridobljena hipermelanoza, za katero so značilne asimetrične, rjave, nepravilne, mrežaste pege na soncu izpostavljenih delih kože, zlasti na obrazu na licih, nosnem korenu, čelu in zgornji ustnici, in včasih na drugih izpostavljenih delih telesa, kot so podlakti. Pri razvoju melazme igrajo pomembno vlogo kronična izpostavljenost ultravijoličnim (UV) žarkom, stimulacija ženskih hormonov (nosečnost, jemanje kontraceptivov) in genetsko ozadje. Melazma je pogostejša pri ženskah vendar se z njo srečujejo tudi moški.

Postvnetna hiperpigmentacija:

Pridobljena hipermelanoza, ki se lahko pojavi pri vseh tipih kože. Nastane lahko zaradi poškodbe, vnetja, okužb, reakcij kože (kot so piki komarjev), psoriaze, preobčutljivostnih reakcij zaradi zdravil ali poškodbe zaradi draženja ali kozmetičnih postopkov. Vendar pa so akne vulgaris in atopični dermatitis zelo pogosti vzroki zanjo.

Posvetlitvene aktivne sestavine, ki jih boste srečali v izdelkih za odpravo hiperpigmentacij:

Glikolna kislina

Azelaična kislina

Mandelična kislina

Vitamin C

Retinoidi

Niacinamid (vitamin B3)

Flavonoidi in polifenoli

Izvleček groznih pešk

Izvleček aloe vere

Izvleček zelenega čaja

Izvleček sladkega korena

Izvleček murve

Vloga izdelkov z SPF za zaščito pred soncem

Kakovostna sredstva za zaščito pred soncem z SPF so bistvenega pomena za odpravo hiperpigmentacij. Redna vsakodnevna uporaba le-teh zmanjša možnost nastanka novih hiperpigmentacij. Pomembno je, da se zavedamo, da lahko hiperpigmentacije ponovno nastanejo ob izpostavitvi sončni svetlobi in neustrezni zaščiti kože. Najboljše rezultate prinesejo kozmetični izdelki s posvetlitvenimi sestavinami v kombinaciji z redno uporabo izdelkov za zaščito pred soncem z SPF.

Morda bi vas zanimalo

Woman in dress with flowers

Prijavite se na naše e-novice

in nikoli ne zamudite ugodnih ponudb