SUPERŽIVILA - KAKO PA TI NAHRANIŠ SVOJO KOŽO?

SUPERŽIVILA - KAKO PA TI NAHRANIŠ SVOJO KOŽO?

Superživila odlikujejo izjemne lastnosti, zato jih vsakodnevno vključujemo v uravnoteženo in zdravo prehrano v obliki sadnih in zelenjavnih sokov, solat ter prehranskih dodatkov - ali ste vedeli, da bi morali enako storiti tudi pri negi svoje kože?

Z uporabo kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo različna superživila, nudite svoji koži visoke količine hranilnih snovi. Z njimi koži vračate vlago, izboljšate in popravite epidermalno bariero, kožo posvetlite, jo zaščitite pred prostimi radikali in upočasnite procese staranja. Kozmetični izdelki, ki vsebujejo superživila, so kot hranljivi »smoothie« za vašo kožo - našli jih boste v čistilcih, tonikih, vodnih in oljnih serumih, vlažilni in hranljivi kremi.

Kaj so superživila?

Med superživila uvrščamo rastline, ki se od drugih rastlin in živil razlikujejo po višji koncentraciji hranilnih snovi. Vsebujejo večje količine antioksidantov, vitaminov, mineralov, beljakovin, esencialnih maščobnih kislin.


Superživila, ki jih srečamo v kozmetičnih izdelkih:

  • Sadje: granatno jabolko, jagode, borovnice, maline, goji in acai jagode.
  • Zelenjava: brokoli, špinača, ohrovt.
  • Morske alge: spirulina, klorela.
  • Fermentirani izdelki: kefir, fermentirana kokosova voda.
  • Zelišča: kurkuma, ginkgo biloba, ingver, zeleni in črni čaj.
  • Čebelji izdelki: med, matični mleček in vosek. 

Top super živila za lepo, zdravo in sijočo kožo:

1. SPIRULINA: Spirulina je užitna morska alga modro-zelene barve. Vsebuje več kot 100 različnih hranil, med njimi: beljakovine, ogljikove hidrate, elemente v sledovih  (železo, kalij, magnezij itd.), vitamine (A, B, E, K). Je odličen vir vitamina B12 in fitokemikalij, ki izkazujejo močno antioksidativno delovanje.

2. AVOKADOVO OLJE: Avokado velja za enega najbolj zdravih sadežev in izjemno superživilo. Hladno stiskano olje avokada vsebuje več kot 20 esencialnih hranil, med drugim antioksidante A, C, E, vitamine skupine B in K ter elemente v sledovih: baker, železo in kalij. Uporablja se za nego suhe kože, saj pripomore k popravilu epidermalne bariere. Srečali pa ga bomo tudi v izdelkih za nego telesa in nego las.

3. KURKUMA: Kurkuma je tesna sorodnica ingverja, danes jo velik del pridelajo na jugu Kitajske. Ta začimba je naravni vir kurkumina in njegovih derivatov, sestavin, ki imajo močne antioksidativne in pomirjujoče sposobnosti. Vse več raziskav je pokazalo, da lokalna uporaba sestavin, pridobljenih iz kurkumina, vidno izboljša številne kožne problematike. Kurkumin ima protivnetno in antioksidativno delovanje, varoval bo vašo kožo pred oksidativnim stresom ter pomiril rdečico.

4. ZELENI ČAJ: Je najučinkovitejši pri spopadanju z vidnimi znaki staranja, vključno z gubami in izgubo elastičnosti kože. Sestavina znana kot ECGC ("Epigallocatechin galate") je še posebej zanimiva, uvrščamo jo med polifenole. Polifenoli so snovi, ki imajo antioksidativne biokemijske lastnosti in zaščitijo naše celice pred poškodbami, ki jih povzročijo prosti radikali.

5. GOJI JAGODE: Goji jagode so endemični sadeži Tibeta, poimenovali so jih tudi "jagode sreče". So eden najbogatejših naravnih virov hranil, kot so β-karoten, antioksidanti C, E, vitamini skupine B (B1, B2, B6), minerali, aminokisline ter elementov v sledovih, kot so cink, kalcij, germanij, selen in fosfor.

6. LANENO OLJE: Laneno olje je izjemno bogat vir omega-3 maščobnih kislin, ki imajo izrazito pomirjujoče in vlažilno delovanje na koži.

7. OLJE CHIA SEMEN: Chia semena so še en bogat vir omega-3 maščobnih kislin, skupaj z drugimi obnavljajočimi maščobnimi kislinami in močnimi antioksidanti. Olje chia semen zmanjšuje rdečico in pomaga obnoviti epidermalno bariero.

8. BOROVNICE: Kot vsa temna in svetlo obarvana jagodičja, je borovnica odličen vir antioksidantov (polifenolov).

9. RDEČE GROZDJE: Vse vrste grozdja so dober vir antioksidantov, rdeče grozdje pa je odličen naravni vir antioksidanta resveratrola. Resveratrol lahko najdemo še v oreščkih, brusnicah in ostalem sadju. Študije so pokazale, da lokalna uporaba resveratrola pomaga zaščititi kožo pred prezgodnjim staranjem, hkrati pa posvetli kožo ter ima tudi pomirjujoče lastnosti.

Asja Putrle, mag. kozm. 

Morda bi vas zanimalo

Woman in dress with flowers

Prijavite se na naše e-novice

in nikoli ne zamudite ugodnih ponudb